zondag 13 juli 2014

Witwassen: 3 tips voor de verdediging

Wanneer in een witwaszaak sprake is van een onbekend grondfeit, dan zal de verdediging veelal met een verhaal moeten komen. Dat verhaal moet een verklaring geven voor het geld. Aan de hand van de verklaring kan de rechter vaststellen dat het een legale herkomst heeft. Vaak is de legale herkomst moeilijk sluitend te bewijzen. Afspraken worden niet op papier gezet, er wordt een slordige administratie gevoerd etc. Hoewel de herkomst dan werkelijk legaal is, is dat dan niet evident. De verdediging moet dan terugvallen op de feiten en omstandigheden die wel vast staan. Van groot belang is het om de betrouwbaarheid van de verklaring niet te ondergraven door te terughoudend te zijn.

Dien zo snel mogelijk onderzoekswensen in
Vergeet niet dat hoe sneller zo'n verklaring wordt gegeven, hoe betrouwbaarder die overkomt. Denk er bijvoorbeeld eens aan om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden onder de Wet versterking positie rechter-commissaris. De verdediging kan onderzoekswensen indienen bij de rechter-commissaris.

Besteed aandacht aan de bestemming van geld
Vaak besteedt de verdediging alleen aandacht aan de herkomst van geld. Om een compleet verhaal te schetsen is dat niet altijd verstandig. Denk eraan dat de betrouwbaarheid van een verklaring toeneemt als niet alleen een aannemelijk verhaal wordt verteld over de herkomst, maar juist ook over de bestemming van het geld.

Biedt aan getuigen naar de zitting mee te brengen
Het meebrengen van getuigen levert minder administratieve druk op dan ingewilligde getuigenverzoeken. Om te laten zien dat de verdediging aan zijn bewijsvoeringslast wil voldoen, is het aanbieden getuigen mee te brengen een goede manier.

-- Dirk van Leeuwen
Dirk is jurist en werkt als onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het bijzonder strafrecht en (financiƫle) fraude en geeft cursussen.
LinkedIn | UvA | Email | Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten